iso

Διατήρηση εμβρύων, ωαρίων και ωοθηκικού ιστού στην κατάψυξη

Η δυνατότητα διατήρησης εμβρύων στην κρυοσυντήρηση, επιτρέπει στα ζευγάρια να χρησιμοποιήσουν τα πλεονάζοντα έμβρυά τους στο μέλλον. Προσδοκάται με αυτόν τον τρόπο, η αύξηση του ποσοστού κυήσεων από ένα και μόνο θεραπευτικό κύκλο, αφού δίνει τη δυνατότητα στη γυναίκα να κάνει επανειλημμένες εμβρυομεταφορές με το λιγότερο δυνατό οικονομικό και συναισθηματικό κόστος και ιατροφαρμακευτική παρέμβαση.

Έτσι, όταν ληφθούν πολλά ωάρια και αυτά γονιμοποιηθούν, τα πλεονάζοντα έμβρυα μπορούν, εφόσον το ζευγάρι το επιθυμεί, να καταψυχθούν. Αυτά μπορούν να διατηρηθούν στην κρυοσυντήρηση και να χρησιμοποιηθούν για εμβρυομεταφορά σε μελλοντικό φυσικό κύκλο, χωρίς να προηγηθεί η λήψη φαρμάκων από τη γυναίκα.

Σε περίπτωση κύησης στην τρέχουσα προσπάθεια και απόκτησης παιδιού, θα μπορούν να μεταφερθούν στο απώτερο μέλλον και να δοθεί η ευκαιρία στο ζευγάρι να αποκτήσει και άλλα παιδιά.

katapsiksiΤο ανθρώπινο έμβρυο καταψύχεται επιτυχώς, είτε στο στάδιο των προπυρηνίων (ζυγωτό), είτε μετά από κυτταρική διαίρεση, είτε ακόμη και ως βλαστοκύστη. Τα ανθρώπινα έμβρυα καταψύχονται με δύο διαφορετικά πρωτόκολλα κατάψυξης: α) το κλασσικό πρωτόκολλο αργής κατάψυξης με προπανοδιόλη και σουκρόζη για τα έμβρυα και την γλυκερόλη για τις βλαστοκύστεις ως κρυοπροστατευτικά διαλύματα και β) την υαλοποίηση (vitrification) που χρησιμοποιείται ευρέως για την κατάψυξη των εμβρύων σε όλα τα στάδια, καθώς και για την κατάψυξη ωαρίων, με πολύ υψηλά ποσοστά επιβίωσης. Είναι μια τεχνική με τελείως διαφορετική φιλοσοφία από την προηγούμενη, μια και η βασική αρχή της είναι ότι τα κρυοπροστατευτικά διαλύματα βρίσκονται σε πολύ μεγάλες συγκεντρώσεις και η παραμονή των εμβρύων σε αυτά είναι για μερικά δευτερόλεπτα έως 3 λεπτά.

Αρχικά, οι προσπάθειες για κατάψυξη ωαρίων με τον κλασσικό τρόπο παρέμενε μέχρι και πρόσφατα μία από τις μεγαλύτερες αδυναμίες της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μια και δεν υπήρχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα και τα ποσοστά επιβίωσης ήταν πολύ χαμηλότερα από αυτά της κατάψυξης-απόψυξης εμβρύων. Όμως, η τεχνική της υαλοποίησης (vitrification) σήμερα έχει φέρει επανάσταση στο χώρο της κατάψυξης ανθρώπινων γαμετών και υπόσχεται υψηλά ποσοστά επιβίωσης, γονιμοποίησης και επίτευξης εγκυμοσύνης.

Στο Κέντρο μας υπάρχει ακόμη η δυνατότητα κατάψυξης ωοθηκικού ιστού, σε περιπτώσεις που είναι αναγκαίο μια γυναίκα να αφαιρέσει τις ωοθήκες της. Όταν αυτός στο μέλλον αποψυχθεί, με ειδικές τεχνικές μπορούμε να επιτύχουμε την παραγωγή ωαρίων και στη συνέχεια τη γονιμοποίησή τους.

Τα έμβρυα και τα ωάρια διατηρούνται σε υγρό άζωτο στους –196°C και παραμένουν αναλλοίωτα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με τη σημερινή τεχνολογία, το 90%-95% περίπου των εμβρύων επιβιώνει μετά την απόψυξη. Η πιθανότητα επιτυχίας μετά από μεταφορά αποψυγμένων εμβρύων, εφόσον αυτά επιβιώσουν της απόψυξης, είναι σχεδόν η ίδια με την πιθανότητα επιτυχίας μετά από εμβρυομεταφορά εμβρύων που δεν έχουν καταψυχθεί.

Διεθνώς, οι έως τώρα μελέτες αναφέρουν ότι τα ποσοστά εμβρυϊκών ανωμαλιών σε έμβρυα που προέκυψαν από εμβρυομεταφορά αποψυγμένων εμβρύων δεν διαφέρουν από τα αντίστοιχα απο την εξωσωματική γονιμοποίηση, ούτε από εκείνα της φυσικής σύλληψης.

Τα ποσοστά επιτυχίας ανά εμβρυομεταφορά στο Κέντρο μας για το έτος 2017 φαίνονται διαγραμματικά παρακάτω:

apotelesmata2017