Τα τελευταία χρόνια, η εφαρμογή της προεμφυτευτικής γενετικής διάγνωσης έχει προεκταθεί πέρα από την αποτροπή μετάδοσης κληρονομικών νοσημάτων στην επόμενη γενιά και στα τρίτα πρόσωπα που βρίσκονται ήδη στην οικογένεια. Η μέθοδος της προεμφυτευτικής γενετικής διάγνωσης με παράλληλο έλεγχο ιστοσυμβατότητας (HLA typing) εφαρμόζεται στα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν υγιή τέκνα-δότες για τη μεταμόσχευση πολυδύναμων αιμοποιητικών κυττάρων στα αδέλφια τους που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα.
Στο Κέντρο Ανθρώπινης Αναπαραγωγής εφαρμόσαμε το 2005 την πρώτη στην Ελλάδα προεμφυτευτική γενετική διάγνωση με έλεγχο ιστοσυμβατότητας, για μια οικογένεια που είχε ένα άρρωστο παιδί από χρόνια κοκκιωματώδη νόσο και η επιτυχία μας αυτή έχει δημοσιευτεί σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό. Επίσης, για πρώτη φορά στην Ελλάδα εφαρμόσαμε την προεμφυτευτική γενετική διάγνωση με έλεγχο ιστοσυμβατότητας και σε οικογένεια με άρρωστο παιδί από δρεπανοκυτταρική αναιμία, με αποτέλεσμα τη γέννηση διδύμων προκειμένου να γίνει η μεταμόσχευση βλαστικών κυττάρων στο άρρωστο αδερφάκι τους.
Μέχρι σήμερα, έχουμε εφαρμόσει στο εργαστήριο μας, προεμφυτευτική γενετική διάγνωση και ανάλυση ιστοσυμβατότητας σε 27 οικογένειες με τις εξής ενδείξεις: μεσογειακή αναιμία, δρεπανοκυτταρική αναιμία, αναιμία Fanconi, σύνδρομο φυλοσύνδετου Bruton, σύνδρομο οξείας ολικής ανοσοανεπάρκειας, σύνδρομο Wiskot-Aldrich κ.ά. Επίσης, ο έλεγχος ιστοσυμβατότητας με την προεμφυτευτική διάγνωση έχει αναδειχθεί ένα πολύτιμο θεραπευτικό εργαλείο για τις οικογένειες που έχουν παιδιά που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα, όπως η λευκαιμία.
Σε 3 από τις οικογένειες που απέκτησαν υγιές και ιστοσυμβατό παιδί από το Κέντρο μας, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι μεταμοσχεύσεις πολυδύναμων αιμοποιητικών κυττάρων με αποτέλεσμα την πλήρη ίαση των νοσούντων παιδιών των οικογενειών.