iso

COVID-19: Η «επόμενη μέρα» στην Εξωσωματική Γονιμοποίηση έρχεται…

Μια νέα εποχή στο χώρο της υγείας και της αναπαραγωγής διαμορφώνεται και καλούμαστε εκ των πραγμάτων, από την ευοίωνη εξέλιξη, τουλάχιστον για την χώρα μας, αυτής της απρόσμενης παγκόσμιας απειλής, να επιστρέψουμε στην «κανονικότητα» μέσα από μια πραγματικότητα που θα καθορίσει τον τρόπο ζωή μας και την παροχή των υγειονομικών υπηρεσιών σε μια καινούργια βάση. Μια πραγματικότητα προσωρινή, λίγο πιο μόνιμη και για πόσο ίσως κανείς ακόμα δεν ξέρει, αν δεν οριοθετηθεί ο χάρτης αυτής της πανδημίας και της συμπεριφοράς αυτής της ιογενούς λοίμωξης από τον γνωστό μας πια COVID-19.

Όλα θα εξαρτηθούν από τον έλεγχο της εξάπλωσής της, από την εφαρμογή των προληπτικών μέτρων και την προσμονή του εμβολιασμού, καθώς τα πρώτα αποτελέσματα της παγκόσμιας εντατικής έρευνας είναι ενθαρρυντικά. Ο ιατρικός κόσμος μιλάει για μια μακρόχρονη μετάβαση σε αυτό που ξέραμε και στην ζωή μας όπως ήταν πριν. Καθημερινά η επιδημιολογική προσέγγιση των στοιχείων της νόσου αυτής και η αξιολόγηση των ιατρικών δεδομένων από όλο τον κόσμο, αλλάζει και τα κριτήρια που επιβάλλει η άμυνά μας για την προάσπιση της υγείας μας.

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Πώς θα διαμορφωθεί η επόμενη ημέρα;

1

Η επιστημονική κοινότητα της Ανθρώπινης Αναπαραγωγής αφουγκράζεται τα δεδομένα των ερευνητικών μελετών στο γεννητικό υλικό προσβεβλημένων από τον ιό καθώς και της καταγραφής των όλο και περισσότερων κυήσεων και τοκετών σε γυναίκες με COVID-19.

Η ESHRE (European Society or Reproduction and Embryologists) με τις ανακοινώσεις της των τελευταίων ημερών, επισημαίνει την απουσία αποδείξεων ή την ύπαρξη «έως και καθόλου ενδείξεων» όσον αφορά την κάθετη μετάδοση του ιού από την έγκυο στο έμβρυο και το νεογνό καθώς και την απουσία υποδοχέων για την πρόσδεση του ιού στον αναπαραγωγικό ιστό του ανθρώπου και ως εκ τούτου στους γαμέτες, το ωάριο και το σπερματοζωάριο, ενώ τα όλο και περισσότερο αυξανόμενα πειραματικά δεδομένα, το ίδιο δείχνουν να συμβαίνει και στο έμβρυο, κατά την γονιμοποίηση των ωαρίων στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή έως και το στάδιο της βλαστοκύστης.

Και έτσι δείχνει το στίγμα για την επαναφορά μας στην «δική μας» και «δική σας» κανονικότητα, για την συνέχιση των κοινών προσπαθειών μας για την απόκτηση ενός παιδιού με εξωσωματική γονιμοποίηση μέσα από μια ριζική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών μας σε επίπεδο πρόληψης και προστασίας της υγείας όλων μας, την οποία επιμελώς σχεδιάζουμε και προετοιμάζουμε, όλον αυτόν το καιρό.

Η ισχύς εν τη ενώσει

2

Αναμένουμε το κανονιστικό πλαίσιο της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής όπου θα ρυθμίσει τις προδιαγραφές και τις προϋποθέσεις για της ασφαλή διεξαγωγή της διαγνωστικής και εργαστηριακής διερεύνησης της υπογονιμότητας καθώς και την εφαρμογή όλων των διαθέσιμων μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που διαθέτουμε και συνεχώς αναβαθμίζουμε για να σας τις προσφέρουμε και να βοηθήσουμε να γίνει το όνειρό σας πραγματικότητα, όπως εδώ και χρόνια τώρα κάνουμε.

Δεν είναι σε καμία περίπτωση εύκολο και απαιτεί την συνεργασία μας με όλες τις υγειονομικών αρχές της Πολιτείας για να επιτύχουμε την καθημερινή ασφαλή ιατρική πρακτική που καλούμαστε να εφαρμόσουμε, ίσως ευρισκόμενοι στους λίγους τομείς της υγείας που πρώτοι θα ξεκινήσουμε να λειτουργούμε σε κανονικούς ρυθμούς, μιας και η εξωσωματική γονιμοποίηση αναφέρεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) και το Βασιλικό Κολέγιο Μαιευτήρων Γυναικολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου (RCOG) ως από τις πρώτες πιο ασφαλείς ιατρικές διαδικασίες που επηρεάζονται λιγότερο από την ιογενή αυτή λοίμωξη και που επιβάλλεται να της επιτραπεί να επιχειρήσει πρώτη την «ολική της επαναφορά», με προσοχή και σεβασμό στο υπέρτατο αγαθό της υγείας για τους υποψήφιούς γονείς και για την καινούργια ζωή που προσμένουν.

Κι εμείς, περιμένουμε έτοιμοι την «επόμενη μέρα», να βρεθούμε κοντά σας όπως πριν, αν και καθημερινά βιώνουμε την ανάγκη σας να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας και να είμαστε δίπλα σας με κάθε τρόπο.

Είμαστε 24ωρες την ήμερα στην διάθεση σας στο 210 6894326 για όποια σας απορία

Διαβάστε επίσης:

Covid-19 και εξωσωματική γονιμοποίηση

COVID -19: γονιμότητα, εγκυμοσύνη και νεογνό