iso

Πάντος Κωνσταντίνος - Γυναικολόγος

Πάντος Κωνσταντίνος Γυναικολόγος

Ο γυναικολόγος Κωνσταντίνος Πάντος έλαβε το πτυχίο της ιατρικής από το Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1981. Ειδικεύτηκε στη Μαιευτική – Γυναικολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 1988 του απονεμήθηκε ο τίτλος του Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εξειδικεύτηκε στον τομέα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στο Βασιλικό Νοσοκομείο Μελβούρνης στην Αυστραλία (1987-1989).

ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑ

Με σχεδόν τριάντα χρόνια πείρας στη μαιευτική και γυναικολογία και είκοσι πέντε χρόνια ως ειδικός στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας, ο Κωνσταντίνος Πάντος διαθέτει εμπειρία πάνω σε όλες τις πτυχές της θεραπείας και της τεχνολογίας υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Το 1994, ο Δρ Πάντος ίδρυσε το Κέντρο Ανθρώπινης Αναπαραγωγής, μια ιδιωτική μονάδα αντιμετώπισης της ανθρώπινης υπογονιμότητας, η οποία τώρα είναι μια από τις μεγαλύτερες, πιο ολοκληρωμένες, εξειδικευμένες μονάδες παροχής υπηρεσιών γονιμότητας στην Ευρώπη με πάνω από 4000 κύκλους IVF ετησίως. Δέχεται υπογόνιμα ζευγάρια από ολόκληρο τον κόσμο,συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, της Αυστραλίας και των ΗΠΑ. Μόνο στην Αυστραλία, κατά τη διάρκεια των πέντε τελευταίων ετών, πάνω από 500 μωρά έχουν γεννηθεί από ζευγάρια τα οποία υποβλήθηκαν σε IVF διαδικασίες στην εν λόγω μονάδα. Χαίρει διεθνούς αναγνώρισης για την υψηλή ποιότητα ιατρικής περίθαλψης ,την αποτελεσματικότητα των μεθόδων και για το πρωτοποριακό έργο στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας ενσωματώνοντας πάντοτε με επιτυχία νέες και πρωτοποριακές τεχνολογίες στη φροντίδα των ασθενών.Είναι κοινός τόπος ότι παρέχει την καλύτερη δυνατή θεραπεία, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες προσαρμοσμένες στις εξατομικευμένες ανάγκες του ασθενούς και έτσι επιτυγχάνει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Το 2004, ο Δρ Πάντος ίδρυσε την Κλινική με δ.τ ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ, μια ιδιωτική Μεικτή Χειρουργική Κλινική η οποία έκανε τη διαφορά στον τομέα της υγείας. Είναι μια σύγχρονη Κλινική, η οποία διαθέτει εξοπλισμό και εργαλεία τελευταίας τεχνολογίας, στελεχωμένη με κορυφαίους έλληνες επιστήμονες της ιατρικής με σκοπό την ικανοποίηση αναγκών για υπηρεσίες υψηλής εξειδίκευσης και χειρουργικές τεχνικές «μονοήμερης νοσηλείας στην Κλινική». Η Κλινική διαθέτει Μονάδα IVF, Χειρουργικό Τμήμα, Γυναικολογικό Τμήμα, Μικροβιολογικό και Βιοχημικό Εργαστήριο και Τμήμα Πλαστικής Χειρουργικής. Τα υπερσύγχρονα χειρουργεία εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, διασφαλίζουν πλήρη ασφάλεια στην παροχή ιατρικών υπηρεσιών, με στόχο την παροχή ιατρικής βοήθειας όχι μόνο στις γυναίκες, αλλά επίσης και στους άνδρες καθώς και σε ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Κλινική ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ προσελκύει ασθενείς από πολλές χώρες καθώς και ζευγάρια από ολόκληρο τον κόσμο.

Μέχρι σήμερα εκτός από την ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ και το Κέντρο Ανθρώπινης Αναπαραγωγής, ο Δρ Πάντος έχει ιδρύσει αρκετές σύγχρονες μονάδες IVF σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας: στον Βόλο (1995-2012), στα Ιωάννινα (1996- έως σήμερα), στην Πάτρα (2007-2011), φέρνοντας τη θεραπεία της υπογονιμότητας πλησιέστερα στις ασθενείς σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στο εξωτερικό έχει ιδρύσει την Μονάδα Ανθρώπινης Αναπαραγωγής του Διαγνωστικού Κέντρου Medsana στο Βουκουρέστι, Ρουμανία (1997-2002). Έχει επίσης συνάψει διάφορες συνεργασίες και αυτή τη στιγμή είναι υπεύθυνος του ΙατρείουΥπογονιμότητας στην ΓΑΙΑ – Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική, Αθήνα και στον ΌΜΙΛΟ EUROMEDICA, Αθήνα.

Πέραν αυτής της ευρείας πείρας στην ιατρική πρακτική, ο Δρ Πάντος είναι συντάκτης ή συν-συντάκτης επιστημονικών εργασιών οι οποίες εξετάζονται από συναδέλφους, καθώς και εργασιών οι οποίες παρουσιάζονται σε εθνικά και διεθνή συνέδρια στους τομείς της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, της αναπαραγωγικής γενετικής, της μαιευτικής και γυναικολογίας. Ακούραστος στην έρευνα για βελτιώσεις στην φροντίδα των ασθενών του, και ταξιδεύοντας αδιάκοπα, ο Δρ Πάντος είναι παγκοσμίως γνωστός για την αφοσίωσή του στο αντικείμενό του και στο επιστημονικό Κέντρο του. Είναι ευπρόσδεκτος ομιλητής σε πολλές διασκέψεις και συνέδρια για τις προόδους και τα επιτεύγματά του στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Είναι μέλος διεθνών οργανώσεων, μεταξύ άλλων της ESHERE – Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, της Εταιρείας Γονιμότητας Αυστραλίας, της Ακαδημίας Επιστημών Νέας Υόρκης, της Αμερικανικής Εταιρείας Γονιμότητας καθώς και εθνικών οργανώσεων περιλαμβανομένης της Ελληνικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής.

Σήμερα, ο Δρ Πάντος ως Επιστημονικός Διευθυντής της Κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ συνεχίζει να ανοίγει το δρόμο με τις νέες ιδέες του και τις εφαρμογές τουστην αναπαραγωγική γενετική. Εξακολουθεί να μελετά τις πρόσφατες επιστημονικές εξελίξεις και συμβάλλει ως καταλύτης στις καινοτομίες της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Ως ειδικός στις σύγχρονες μεθόδους τεχνιτής γονιμοποίησης και ιδιαίτερα πεπειραμένος μαιευτήρας – γυναικολόγος, ο Δρ Πάντος ενσαρκώνει απόλυτα αυτό που αντιπροσωπεύει σήμερα η Κλινική ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ.

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΣ ΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Ο Δρ Πάντος έχει συνάψει επιστημονικές συνεργασίες, για τη διεξαγωγή έρευνας για την αξιολόγηση και τη βελτίωση κλινικών εφαρμογών στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, με εθνικά και διεθνή ιδρύματα και πανεπιστήμια όπως το Εργαστήριο Ανοσολογίας και Βλαστικών Κυττάρων Monash (MICSL), Μελβούρνη, Αυστραλία, το Εργαστήριο Μοριακής Γενετικής GENOMA, Ρώμη, Ιταλία, το Εργαστήριο Ιατρικής Γενετικής, Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ελλάδα, PGS Taskforce, την ESHRE – Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (European Society of Human Reproduction and Embryology).

Το 1997, ο Δρ Πάντος ύπήρξε ο πρώτος στην Ελλάδα και ένας από τους ελάχιστους στον κόσμο που προσέφερε τη δυνατότητα καλλιέργειας και μεταφοράς βλαστοκύστεων με βελτιωμένα ποσοστά κύησης. Το 2003, ο Δρ Πάντος και η ομάδα του υπήρξαν πρωτοπόροι στη βιοψία βλαστοκυττάρων και στην προμφυτευτική γενετική διάγνωση (ΠΓΔ) για τη διάγνωση της β-θαλασσαιμίας (μεσογειακής αναιμίας).Τότε ήταν που γεννήθηκε το πρώτο υγιές παιδί παγκοσμίως με την εφαρμογή αυτής της μεθόδου . Αυτή η καινοτομία είχε ως αποτέλεσμα η μονάδα IVF να συμπεριληφθεί (η μόνη από την Ελλάδα) στην ιστορία της IVF: Τα ορόσημα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής http://www.ivf-worldwide.com/ivf-history.html.

Την μεγαλύτερη αποδοχή εισέπραξε από την επιστημονική κοινότητα το ερευνητικό του έργο, το οποίο έλαβε και περισσότερες από 92 αναφορές στα μέσα ενημέρωσης διεθνώς, δημοσιεύτηκε το 2008 και το οποίο αφορούσε στην έρευνα νέας τεχνικής για τη σύνδεση της εξελικτικής ικανότητας με τα πρότυπα γονιδιακής έκφρασης. Αυτή η καινοτομία είχε ως αποτέλεσμα ο Δρ Πάντος και η ομάδα του να συμπεριληφθούν για δεύτερη φορά στον παγκόσμιο κατάλογο μονάδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (IVF), η Ιστορία της IVF (IVF Ηhistory): Τα ορόσημα (The milestones) http://www.ivf-worldwide.com/ivf-history.html

Πρόσφατα, ο Δρ Πάντος και η ομάδα του επελέγησαν από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας (ESHRE) για να συμμετάσχουν σε Τυχαιοποιημένο Δοκιμαστικό Έλεγχο (Randomised Control Trial) (http://www.eshre.eu/ESHRE/English/Specialty-Groups/Study-groups/page.aspx/1546) με την πρόθεση να επεξεργαστούν ανάλυση της χρήσης προεμφυτευτικού γενετικού ελέγχου για ανευπλοειδία μέσω συγκριτικής υβριδοποίησης μικροσυστοιχιών, για τη χρωμοσωμική ανάλυση πολικών σωμάτιων (PB) ωοκυττάρων που συλλέγονται για εξωσωματική γονιμοποίηση.

Τον Φεβρουάριο 2011, ο Δρ Πάντος παραχώρησε συνέντευξη στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN με αφορμή γέννηση υγιούς παιδιού,ύστερα από προεμφυτευτική γεννετική διάγνωση ,από ένα ζευγάρι όπου και οι δυο γονείς ήταν φορείς σπάνιας κληρονομικής νόσου των οφθαλμών , η οποία ονομάζεται συγγενής αμαύρωση LEBER http://www.cnn.com/worldview (ή απευθείας στη διεύθυνση
http://edition.cnn.com/video/#/video/international/2011/01/31/wv.embryo.euro.switch.bk.d.cnn).

Πρόσφατα, ο Δρ Πάντος προέβη στην υπογραφή συνεργασίας της Κλινικής ΓΕΝΕΣΙΣ ΑΘΗΝΩΝ με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η οποία αποσκοπεί στην προσφορά εκπαιδευτικού προγράμματος e-learning σε πτυχιούχους ιατρικής και επιστήμονες, οι οποίοι επιθυμούν να αποκτήσουν τα απαραίτητα προσόντα για μια επιτυχή σταδιοδρομία στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.